Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Бровді Іван Васильович
Народився :02.06.1939
Місце народження: с.Онок Виноградівського району Закарпатської обл.
Біографія. Скульптор.
Розпачливі твердження, що сучасної скульптури не існує, були в усі часи. Зручніше і спокійніше користуватися перевіреною класикою і не думати про розвиток мистецтва. Водночас скульптори у нас, на Закарпатті, є, й один із них - народний художник України Іван Бровді. Він тішиться тим, що його творіння радують людей сьогодні, і сподівається, що приноситимуть душевну насолоду майбутнім поколінням. У твердженні, що талановиті люди народжуються у провінції, є частка істини. Свій шлях до мистецького Олімпу Іван Бровді пояснює перстом Божим, який вів його від успіху до успіху. І підтримкою простолюду, для якого творив.
Після закінчення середньої школи у Великих Ком’ятах (1952-1955), І. Бровді навчався в Училищі прикладного мистецтва в Ужгороді (1956-1961). Від того часу створив значну кількість монументальних робіт, бронзових та дерев’яних рельєфів для площ і будівель
на Закарпатті. Багато з них стосується тем русинської історії та культури, в тому числі алегорична робота «Син і вир» (1978) біля Синевирського озера на Верховині; «Зодчий» (1980) для Закарпатського етнографічного музею під відкритим небом в Ужгороді; серія чотирьох барел’єфів «Історія Мукачева» (1986), у дворі школи мистецтва; дерев’яний рельєфний портрет Августина Волошина (1998); і монументальна бронзова композиція – статуї слов’янських вчителів Кирила й Мефодія (1999), яка прикрашає головну площу Мукачева. У рідному селі Іван Бровді закінчив семирічку, потім у сусідніх Великих Ком'ятах одержав атестат зрілості. Ще в початкових класах у Івана проявився хист вирізати з каолінових глин, якими багата околиця Онока, фігурки звірів, птахів, людей. Вчителі хвалили доробки юнака і радили матері віддати сина на навчання в Ужгород.
У1956 році повіз документи в Ужгородське училище прикладного мистецтва. У ті часи талант, а не гроші, служив перепусткою до навчання і юнака приймальна комісія зарахувала. Спочатку Іван Бровді брався за все, та найбільших успіхів він досяг у декоративно-монументальній скульптурі та станковому живописі. Його композиції, вирізані з дерева, на виставках кращих студентських робіт викликали схвальні відгуки педагогів Ф. Манайла, В. Свиди, П Бал-ли, М. Поповича, А. Шепи, К. Лозового, І. Гарапка, М. Медвецького
Амплітуда творчих захоплень Івана Бровді – широка. В останні роки його мистецькі домінанти – в царині живопису. Скульптура з чіткою тривимірністю і монохромністю візуального мовлення поступається місцем площинному живописному відтворенню з яскравою поліхромією звучних декоративних кольорів, що складають прикметну ознаку його полотен. Пензлик, як і різець, стає слухняним інструментом в талановитих руках Майстра. Сюжетні наголоси і пріоритети не покидають меж тематичної оповідності ранніх скульптурних творів. Колоритні сценки побутування земляків – селян і лісорубів, ковалів і вівчарів, їх будні і свята, яскрава обрядовість залишаються в центрі мистецької уваги автора. Герої його малярських віддзеркалень – сильні і мужні люди з великими натрудженими руками, кремезними міцними постатями, чесними відкритими обличчями. Їхньою шляхетною сумлінною працею, вчинками і помислами твориться добро, звищується духовна екзистенція народу, примножуються багатства рідної землі та життєві статки горян. Не обмежений бажанням догодити невибагливим смакам, щасливо оминаючи спокуси та зваби комерційного кон’юнктурного попиту, автор вдається до філософічно-асоціативної образності мовлення, використовує зображальні можливості сміливих деформацій, художніх гіпербол та метафор. Живописець успішно уникає поверхової красивості, штучної правдоподібності та глянцевого гламуру картинного відтворення. Слушно віднайдена образотворча лексика цих малярських звернень творена сильними, динамічними, енергійними живописними формами, соковитим звучним лунким колоритом, сміливими зіставленнями та контрастами барвистих площин, міцною виваженою композиційною та об’ємно-структуровою побудовою.
Лауреат премії ім.А.Ерделі та Й.Бокшая    1998 
Заслужений художник України    1997 
Народний художник України    2008 
Лауреат обласної комсомольської премії ім. Д. Вакарова     1972  
Заслужений учитель України    1970 
Лауреат обласної премії імені Й. Бокшая та А. Ерделі за скульптурну композицію "1998. Рік біди і випробування"    2012 

ПосиланняОписІнше
Данилюк, Іван. Еліксир його молодості [Текст]: [Худож. Іван Бровді] / І.Данилюк // Мукачево.-2003.-11 верес.-С.2     
Федорук, Олександр. Щаслива мистецька доля подружжя Бровді [Текст] : [Худож. Лариса та Іван Бровді] / О. Федорук // Образотв. мистец. - 2007. - № 1. - С. 33-36     
http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-41587-Zakarpattia-Shliakh-do-Olimpu-narodnoho-khudozhnyka-Ivana-Brovdi     
http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-55240-Ivan-Brovdi-Dialoh-dovzhynoiu-v-70-rokiv     

без назви
без назви
Свічка натюрморт 1993 року
Ангел 1999 р. Дерево (Липа), 100x30x30 см.
Памя'тник Кирилу і Мефодію 2000 р. Бронза, 300x250x100 см Знаходиться у м. Мукачево Закарпатської обл.

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день