Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Гайду Ласло Іванович
Народився :07.09.1944
Місце народження: м.Ужгород
Біографія. Закінчив Український поліграфічний інститут ім. І. Федорова (1975). Педагоги з фаху – В. Бунов, О. Попов. Живописець. Основні твори: “Вічна весна” (2000), “В ніч на Купала” (2005), “Купання в росах” (2006), н-т “Великодний” (2007), триптих “Карпатська рапсодія” (2007). Член НСХУ (1977).
Живописець. Викладачі з фаху: Бунов В. Л., Попов А. І., Макаренко С. І.
З 1977 року член Національної спілки художників України. Учасник виставок творів художників Закарпаття в Києві, міжнародних виставок у Росії,Чехії,Словаччині, Угорщині, Німеччині, Франції, США. Мав понад двадцять персональних виставок.Започаткував і веде Авторську дитячу хуложню школу. Проживає і творить в мальовничій долині ріки Тиса в містечку з великою історією, яке називаєтся Хуст на Закарпатті.
Особливість творчої мови митця- колористика. Найцікавішим у творчому процесі Ласло гайду вважає життя кольорів, їхнє єднання і гармонізацію. За мольбертом відходить від буденності, вкладаючи у свої роботи всю свою душу. Його твори ніби випромінюють невидиму енергію, а творіння не лише радують око барвистими образами, а й надихають і спонукають творчо зростати, підніматися у світ гармонії та краси, етики національного буття. Навіть якщо ми бачимо на його полотнах суцільну стихію плям і переплетених чи паралельно вібруючих ліній, все одно вони магічною силою втягують нас у дійство і гармонізують нашу душу.
ПосиланняОписІнше
Алдон, Марина. Багатогранна творча палітра Ласло Гайду/ М. Алдон // Неділя. - 2014. 0 12-16 верес. - С.      
Гайду, Ласло Іванович. Живопис/ Л. І. Гайду; Передм. О. Ковчар. - Хуст, 2004. - 32 с     
Штефуца, Марина. Ласло Гайду: Для творчої людини головне - не зрадити собі й мистецтву"      
Штефуца, Марина. Талант у поєднанні з працелюбністю, мистецтво у гармонії з дітьми: [ про худож. Л. Гайду] / М. Штефуца // Вісник Хустщини. - 2010. - 9 жовт.     
http://esu.com.ua/search_articles.php?id=28236     
https://www.youtube.com/watch?v=RSGa9aRfzrU     

Фото художника
Христос-світло 2000 р. Оргаліт, акрил, 119x90 см Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею ім. Й.Бокшая.
Долина нарцисів
Карпатські верхи
Танок 1999 р. Оргаліт, акрил, 120x95 см Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею ім. Й.Бокшая.
Лісний страж
Після дощу
Служба Божа

Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день