Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Зіхерман Шандор Роберт Матяшович
Народився :06.04.1935
Місце народження: Ужгород
Біографія. Є членом Спілки художників Росії з 1966 року, а також членом Спілки художників Угорщини, Товариства угорських скульпторів та Всесвітньої асоціації художників – медальєрів. Учасник численних персональних виставок в Угорщині, Австрії, Франції, Бельгії, Німеччині. Шандор Зіхерман зарекомендував себе вправним живописцем, скульптором, графіком, майстром медальєрної пластики, керамістом та гобеленником. Багатогранність обдарування Шандора Зіхермана полягає у влучному поєднанні у творчості різних жанрів мистецтва. Глибини культурно – мистецьких здобутків художників Росії у контексті світового мистецького процесу були професійно опрацьовані талановитим випускником Вищого художньо – промислового училища ім. В.І. Мухіної у Ленінграді Шандором Зіхерманом. Добра, ґрунтовна, класична освіта, щирість та природність оточення допомогли Ш. Зіхерману відчути себе російським художником. Саме так він себе і називає.
У беззаперечно цікавій авторській творчій манері та художній стилістиці живописця читається вплив потужного мистецтва Росії початку 20 ст. Росія скорила палке серце художника Шандора Зіхермана своєю необмеженою безмежністю, звабила його яскравим багатобарв’ям культур, традицій, народів. Йому, уродженцю західно розташованого Ужгорода, до душі були гостро відчуті ним в Північній Пальмірі запаморочливі віяння свободи. З роками у Зіхермана відбувається несподіваний, але очікувано – прогнозований поворот долі: після одержання диплома він їде на Урал, на Північ. Усі етапи творчого становлення справжнім майстром Ш. Зіхерман пройшов саме тут, в Росії. Географія його життєвих і творчих мандрів цікава: від Поволжя, Пермі, Самари, Тольятті до Якутська, Гурзуфа, Дзінтарі.
Шандор Зіхерман майстерно володіє засобами художньої виразності: формою, кольором, площиною. У авторських живописних роздумах не можна не помітити певного прагнення до структуризації простору, оформлення предметів та середовища в одну образну сценку чи дію. Кожен мотив несе в собі свою багатогранну валентність, виявляє здатність гармонійно поєднати кольори та відтінки. Ритмічна структурованість поверхні полотен наповнює сюжети нюансами смислових відтінків. Органічність авторських формалістичних вирішень свідчить про бажання привести мистецькі пошуки до спільного знаменника реалізму. Привертають увагу глядача численні портрети Ш. Зіхермана. Вони відчутно різняться характером, настроєм, емоціями. Від психологічного стану автора часто залежить камерність чи драматичність, дещо демонстративність постановки. Втім, тенденція до потужного наростання експресії з часом виносить на поверхню цілі пласти знахідок типів, особистостей, постатей. Тут і легендарні античні герої, і динамічні сучасники. Майстерне перевтілення (своєрідна травестія східного театру) – ознака яскравої уяви автора, яка приносить на полотно несподівані історичні ситуативні паралелі. Художник дуже часто сам стає героєм портретів. Відсторонено – споглядаючий на початку життєвого шляху, Шандор Зіхерман з плином часу стає тим, хто вміє вслухатися у білий шум Вічності. З співаючою мушлею біля вуха художник переживає щирість і неповторність дитячого захоплення світом.
У авторських сценках „ню” майже завжди присутнє підсвідоме відчуття, що пристрасну жагу до життя художника тішать моделі – жінки. Потім розумієш, що це сповнена враженнями душа митця віддзеркалює на полотні багатством натури. У матеріально – чуттєвому світі Зіхермана усе зображене служить тільки інструментом художника – творця. Густі, пастозні мазки огортають і ліплять форму тіл, фіксують полум’я емоцій, незбагненне щастя дотиків. Автор живе у творах разом з моделями, портретованими, шукає себе і своє місце у довгій мандрівці додому. Часом почувається подорожнім, що грається з цим світом. Дивується від побаченого в аулах та кишлаках Азії, де пластика землі, дерев, каменів, будинків дуже монументальна в живописі, а насичені декоративні кольори часто сивіють, вигораючи під пекучими променями полудневого світила.
Пейзажі Зіхермана завжди відтворюють місцину, що має певний конкретний впізнаваний характер. М’яка пластика невисоких гір не суперечить людським типажам, що підсилюють специфічну ознаку зображеного. Колоритні гуцулки в Карпатах, експресивні вершники на Памірі увиразнюють динамічні зарисовки автора. Відрадно те, що глядач завжди знає, про що йде мова.
Тяжіння до просторового конструювання формою, ліплення світлом та щільними масами фарби бере початок від того мистецького джерела, що додає живописним творам Шандора Зіхермана відчуття реалістичності. Не випадково критики називають його представником епохи „другого” російського авангарду. Здається, масивна предметність відтвореного в полотнах світу Шандора Зіхермана іде з його життєвої позиції: художник пише просте, невигадане життя. І, при всій загостреній матеріалістичності авторського світобачення, Зіхерману притаманна непідвладна буденній логіці поетичність, навіть ліричність.
Ця негучна співзвучність мелодійної живописної фрази прихована у виразно акцентованих натюрмортах Зіхермана. Вони милують око, привертаючи до себе увагу, зачаровують. Прозорі, граціозні звиви пелюстків нарцисів нагадують улюблені художником жіночі тіла. Яскрава прямолінійність сонячного світла затоплює багатством кольору зрілі шапки соняхів. Щедра повнота бузкових суцвіть вивершує крихку прозорість склянок з водою.
Усі грані прояву та шліфовки таланту говорять, що ми маємо справу з небайдужим митцем. Беззаперечно, що найвишуканішою квіткою є для Ш. Зіхермана жінка. „Ренесансні” поклоніння жіночності та материнству струмують нескінченним фонтаном, що проявляється пластичністю тіл, рельєфністю форми та лінеарною виразністю.
Ш. Зіхерман сказав своє слово в живописі, став членом Всесвітньої асоціації медальєрів, Європейського та трьох основних угорських спілок художників, представив себе в Росії як талановитий монументаліст.
Ш. Зіхерман любить життя. Він любить його і як свято, і як буденність, любить тихі вулички, кав’ярні, старовинні будинки. Любить Прессера Габора та його музику, любить людей, Європу і Азію, любить світ. У художника поряд мажор і мінор. У нього кожна зустріч – цікавість, кожне прощання – передчуття наступного свята. Художник осягає існуючий світ через омріяне мистецтво, де завжди пульсують емоції Вищого.
Шандор Зіхерман в гостях на Закарпатті, бо з 1989 року тривало живе в Угорщині. Своїм землякам щедро дарує свій світ, представлений у виставці живопису та медалей, створених упродовж його багатого мистецькими подіями життя.
ПосиланняОписІнше
Біксей, Людмила. Шандор Зіхерман [Текст] : [про худож. з Угорщини, уродженця м.Ужгорода] / Л. Біксей // Культуролог. джерела. - 2009. - № 1. - С. 11-12. : портр.      
Ворошилов, Олександр. Чим більше б`ють, тим краще залізо [Текст] : закарпатець Ш. Зіхерман - велика дитина з сивою бородою : [ювілей. вист. худож. в Закарпат. угор. ін-ті в м.Берегові] / О. Ворошилов // Старий Замок. Паланок. - 2010. - 22-28 квіт. - С. 8. : фото. кол. Ш. Зіхермана      
Ворошилов, Олександр. Художник Шандор Зіхерман - за шум-братство між народами. Знаменитий берегівець повернувся з першого фіно-угорського фестивалю [Текст] : [Міжнар. фест. нац. меншин "Шумбрат, Фіно-Угрія", що проходив у Саранську (Мордовія)] / О. Ворошилов // Старий Замок. Паланок. - 2007. - 6-12 верес. - С. 24.      
Зіхерман , Шандор. Повернення Зіхермана. Відомий художник - закарпатець вперше привезе власні твори на Батьківщину [Текст] : [Інтерв`ю / Вів О. Ворошилов] / Ш. Зіхерман // Старий Замок. Паланок. - 2006. - 23-29листоп. - С. 18      
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B8%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD,_%D0%A8%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D1%80      
http://zakarpatpost.net/2010/04/26/shandor-ziherman-hudozhnyk-chym-bilshe-byut-tym-krasche-zalizo/     
http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-55181-U-Lvovi-prezentuvaly-sonyachnyj-zhyvopys-uzhgorodskogo-ugorcya-Shandora-Zixermana-     
http://www.primusart.com.ua/view.php?id=30     

Фото художника
Букет 2008р. Полотно, олія. Знаходиться у приватній колекції
Тюльпани
Дорога в горах
Квітуче поле
Нарциси з апельсинами
Соняшники

Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день