Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Ревес Імре
Народився :21.01.1859
Місце народження: м. Шаторовйовуйгель (Угорщина)
Біографія. Псевдонім - Чебраї. На півдні нинішньої Закарпатської області і минули дитячі літа майбутнього художника. Сюди він регулярно навідувався усе своє життя, особливо часто у першому десятилітті ХХ ст., тут потім доживав віку.
Найпершим його вчителем був угорський художник- педагог Гріпенкерл, який одразу оцінив талант юнака. Далі Імре переїхав з Будапешта до Сату-Маре, де вчився у Кароліни Пални. З 1875- 1877р. Ревес вчиться у Леопольда Мюллера у Віденській Академії Мистецтв. За одну із своїх перших картин «Перше питання» він отримав академічну премію. 1877- 1878 р. Імре Ревес продовжив освіту в Інституті мистецтв у Будапешті, а 1879-1822р. знов учився у Віденській Академії. 1882-1884р. вдосконалювався у студії свого знаменитого земляка М.Мункачі в Парижі. За картину «Корчма» Імре Ревес отримав премію ім. Мункачі у сумі 6000 франків. Монументальну історичну картину Імре Ревеса «Петефі серед народу» придбав Лондонський музей мистецтв.
Симпатії художника до простих селян яскраво виражені в картині «Тяжко» і в прекрасній композиції «Вимагаємо хліба!». За картину «Вимагаємо хліба!» художнику 1901р. був удостоєний на міжнародній виставці у Мюнхені золотої медалі.
У роботі «Дезертир» художник створює виразні, що надовго запам’ятовуються, образи людей з народу, відданість революції 1848р.
У 1903 пише картину «Сільський бубняр», «Під шатром». Історичні картини Ревеса присвячені переважно найромантичнішій події угорської історії – Національній революції 1848 – 1849р., зокрема постаті Шандора Петефі, - «Петефі серед народу » (1884), «Петефі перед боєм» (1896),
«Петефі у таборі».
Протягом свого довгого й плодотворного життя художник часто бував на Закарпатті. Останні роки свого життя провів у м. Виноградів.
Помер Імре Ревес 23 вересня 1945р. у Виноградові, де і похований. 1989р. відбулася меморіальна виставка Імре Ревеса в його рідному місті Шаторальяугель. А 24 січня 1994 р. в Ужгородському МП «Галерея» відбулася ювілейна, ще ширша виставка творів Імре Ревеса з фондів ЗХМ та приватних колекцій. На Закарпатті створено спілку художників ім. Ревеса, яка регулярно проводить виставки та пленери.
ПосиланняОписІнше
Каналош, В. Імре Ревес і Виноградів. Останні роки життя відомий угорський художник прожив у Севлюші. [Текст] / В. Каналош // Фест. - 2005. - 1-7груд.-. с.14.      
Каналош, Валерія. Художника Імре Ревеса згадували у Виноградові [Текст] / В. Каналош // Фест. - 2007. - 1-7 берез. - С. 3.      
Мишанич, Володимир. Товариству ім. Імре Ревеса - 20 [Текст] : [відкр. ювілей. вист. творів чл. Т-ва угор. митців образотворч. та приклад. мистец.] / В. Мишанич // Ужгород. - 2010. - 25 груд. - С. 12.      
http://vin-library.do.am/main66-47.html     

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день