Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Юрій Юрійович Біровчак

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Юрій Юрійович Біровчак

01.06.1969 – 26.11.2015

Звання, посада: Cтарший солдат, навідник 3-го механізованого взводу 1-ї механізованої роти механізованого батальйону 53-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України
Нагороди:

Нагороджений відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції» (посмертно).

Почесний громадянин міста Ужгорода (30.08.2016; посмертно).


Біографія:

Народився 1 червня 1969 року в проживав до війни в ужгородському мікрорайоні «Доманинці», неподалік міста Ужгород Закарпатської області. Закінчив середню школу № 17 міста Ужгорода (нині – навчально-виховний комплекс «Гармонія»). Служив у прикордонних військах, вийшов на пенсію. Значну частину свого життя пропрацював на лісоскладі, підробляв у похоронному бюро.

У травні 2015 року пішов добровольцем, так як мав військовий досвід. 2 червня 2015 року мобілізований до лав Збройних Сил України. Служив навідником 3-го механізованого взводу 1-ї механізованої роти механізованого батальйону 53-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України (нині 53-тя окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха). З літа-осені 2015 року брав участь в антитерористичній операції на Сході України.

Загинув старший солдат 26 листопада 2015 року в зоні АТО біля села Кам’янка Ясинуватського району Донецької області.

9 грудня 2015 року опісля довгих медичних експертиз, тіло ужгородського бійця доставили в рідній край, де близькі, друзі, небайдужі односельці та товариші по зброї провели його в останню путь. Похований на кладовищі мікрорайону Доманинці на Ужгородщині.

Залишилась мати.

Вшанування пам'яті:

У березні 2016 року розпорядженням Голови Закарпатської обласної державної адміністрації було прийнято рішення про перейменування в місті Ужгород вулиці Колгоспної на вулицю Юрія Біровчака.

28 червня 2016 року в Ужгороді на площі ім. майора В. Постолакі встановлено Меморіальний знак. На стелі викарбувані імена 18 загиблих земляків, серед яких й старшому солдату Юрію Біровчаку.

30 вересня 2016 року в місті Ужгород на будівлі навчально-виховного комплексу «Гармонія» (вулиця Доманинська, 263), де навчався Юрій Біровчак, відкрито меморіальну дошку.

Портрет на меморіалі «Стіна пам’яті полеглих за Україну» у Києві: секція 8, ряд 1, місце 13.

Джерельні приписи:

Про присвоєння звання «Почесний громадянин м. Ужгорода» : [військослужбовцям – Ю. Біровчаку та В. Варзі (посмертно)] : ріш. голови Ужгород. міськради VI сесії VII склик. від 30.08.2016 р. № 376 м. Ужгород // Ужгород. – 2016. – 3 верес. – С. 8.

Біровчак Юрій Юрієвич [Електронний ресурс] : Книга пам’яті полеглих за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3IjQCSC. – Назва з екрана.

Біровчак Юрій Юрійович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : https://bit.ly/3Oidbdq. – Назва з екрана.

Біровчак Юрій Юрієвич [Електронний ресурс] : Український меморіал: пам’яті героїв, що загинули за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3RiJLNA. – Назва з екрана.

***

В Ужгороді відкрили меморіальну дошку Юрієві Біровчаку, полеглому в російсько-українській війні // Ужгород. – 2016. – 1 жовт. – С. 3.

В Ужгороді на фасаді 17-ї школи відкриють меморіальну дошку полеглому в російсько-українській війні Юрію Біровчаку [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3D8QO63. – Назва з екрана.

В Ужгороді перейменували вулиці Джамбула, Краснодонців, Лавріщева та інші [Електронний ресурс] : [вул. Колгоспну – на вул. Ю. Біровчака]. – Режим доступу : https://bit.ly/3UMC43s. – Назва з екрана.

В ужгородських Доманинцях відкрили меморіальну дошку полеглому на Сході Юрію Біровчаку [Електронний ресурс] : [на будівлі навч.-вихов. комплексу «Гармонія»]. – Режим доступу : https://bit.ly/3BkXKfk. – Назва з екрана.

Касинець, Марина. Біровчак Юрій Юрійович : [загиблі в АТО] / М. Касинець // Пам’ять про подвиг. – Ужгород : РІК-У, 2018. – С. 154 : фот.

На Ужгородщині у Доманинцях попрощалися із Юрієм Біровчаком, який загинув на Сході [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3zo8hFN. – Назва з екрана.

У війні з Росією на Донбасі загинув ще один ужгородець [Електронний ресурс] : [старш. солдат, колиш. прикордонник Ю. Біровчак]. – Режим доступу : https://bit.ly/3w2gRI4. – Назва з екрана.

У Доманинцях відкрили меморіальну дошку на честь загиблого героя АТО Юрія Біровчака [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3P4SaC0. – Назва з екрана.

Юрія Біровчака, що загинув у війні з Росією на Донбасі поховають в середу на цвинтарі в Доманинцях [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3X7x0I8. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день