Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Олександр Володимирович Бабич

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Олександр Володимирович Бабич

01.02.1976 – 08.11.2014

Звання, посада: Майор, підполковник (посмертно), заступник командира батальйону по роботі з особовим складом 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Збройних сил України.
Нагороди:

Указом Президента України № 282/2015 від 23 травня 2015 року, «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Рішенням сесії Мукачівської міської ради від 28 травня 2015 року присвоєно звання «Почесний громадянин міста Мукачева» (посмертно).


Біографія:

Народився 1 лютого 1976 року в смт Олександрівка Кіровоградської області. З 1985 по 1993 роки навчався в кіровоградській загальноосвітній школі № 3. Заступник командира батальйону по роботі з особовим складом, 128-ма окрема гірсько-піхотна бригада. Належав до когорти тих військових, які не зрадили своїй професії в скрутні для нашої армії роки, віддано служили Україні та особистим прикладом виховували молоде покоління. Проживав разом з сім’єю в місті Мукачево на Закарпатті. В зоні бойових дій з початку серпня 2014 року.

Тож, коли на Донбасі розпочався військовий конфлікт, майор без вагань пішов виконувати свій професійний обов’язок. В зоні бойових дій з початку серпня 2014 року, дружині повідомив: «Настав мій час, я повинен виконати свій обов’язок!»

У вечері 5 листопада 2014 року під час обстрілу російськими збройними формуваннями позицій військових під Дебальцеве Донецької області в намет влучив снаряд, почалась пожежа. Військові з опіками були доставлені до шпиталю. У Олександра обгоріло 92% тіла, але він ще кілька днів боровся за життя. Помер 8 листопада 2014 року у Дніпропетровському шпиталі.

8 листопада 2014 року відбулася церемонія прощання за загиблим Героєм в місті Мукачево на Закарпатті. Похований з всіма військовими почестями на Алеї Слави (місцеве кладовище).

Залишилась мати, дружина, донька та син.

Вшанування пам'яті:

8 вересня 2015 р. у місті Кропивницький (Кіровоград) на фасаді ЗОШ № 3 було відкрито меморіальну дошку на честь Олександра Бабича.

17 березня 2016 року рішенням Мукачівської міськради ради вулицю Боженка міста Мукачева перейменовано на вулицю Бабича Олександра.

Портрет на меморіалі «Стіна пам’яті полеглих за Україну» у Києві: секція 4, ряд 10, місце 34.

Джерельні приписи:

Указ Президента України. Про відзначення державними нагородами України: Указ Президента України № 282/2015 від 23.05.2015 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. майору О. В. Бабичу (посмертно)]. – Режим доступу : https://bit.ly/3IqmiaF. – Назва з екрана.

Бабич Олександр Володимирович [Електронний ресурс] : Видатні особистості Кіровоградщини. – Режим доступу : https://bit.ly/3Ka73DT. – Назва з екрана.

Бабич Олександр Володимирович [Електронний ресурс] : Книга пам’яті полеглих за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3yNsdBE. – Назва з екрана.

Бабич Олександр Володимирович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : https://bit.ly/3K5KErz. – Назва з екрана.

Бабич Олександр Володимирович [Електронний ресурс] : Небесна гвардія. – Режим доступу : https://bit.ly/3uSyhXr. – Назва з екрана.

***

Бабич Олександр Володимирович : [майор 128-ї гір.-піхот. бригади у зоні АТО] // Пагиря, Василь. Світочі Мукачева / В. Пагиря. – Ужгород : Патент, 2015. – С. 118 : портр.

В Мукачево почил еще один Герой, погибший на Востоке, – Александр Бабич… [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3nMf1qA. – Назва з екрана.

Господь забирає найкращих… [Електронний ресурс] : [проведення панахиди в пам’ять загиблих воїнів ; в т. ч. О. В. Бабича]. – Режим доступу : https://bit.ly/3n52Ec7 . – Назва з екрана.

Маринець, Євгенія. Бабич Олександр Володимирович : [загиблі в АТО] / Є. Маринець // Пам’ять про подвиг. – Ужгород : РІК-У, 2018. – С. 67-68 : фот.

Мукачівська міськрада оприлюднила список вулиць та їх нові назви [Електронний ресурс] : [вул. Боженка м. Мукачева переймен. на вул. О. Бабича]. – Режим доступу : https://bit.ly/3KMuUs5. – Назва з екрана.

У Мукачеві ховатимуть ще одного героя, що помер захищаючи країну на Сході [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3NOQgEL. – Назва з екрана.

У Мукачеві прощалися з Олександром Бабичем, який загинув у зоні АТО [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3ozpRQZ. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день